‘Josef geldi, Yusuf oldu’ 4 8

buy naltrexone online cheap

where can i buy naltrexone online aestheticmedicine.ca

abortion pill online

abortion pill online read here

alesse

alesse iammatt.co.uk

prednisolon tabletta

prednisolon tabletta

cialis generico 2017

generico cialis open

Tasarımcılar ile şairlerin kaderlerinin ortak olduğunu düşünüyorum. İkisinde de yaratıcılık ön plandayken, muhatablarının anladıkları kadar anlaşılırlar. Şair ile tasarımcı arasındaki tek fark, şairin anlaşılmak gibi bir derdi yokken, tasarımcı tamamen muhatabını yakalamanın derdindedir.

Tasarımcı her bir çizgisinde size kendi yaratıcılığının serüveninden izler sunar. Her bir çizgisinde, bütün enerjisi ile sokakta yürüyen bir genci, yılların yorgunluğu ile bir bankta oturmuş etrafı seyreden yaşlı bir adamı, türlü sorunları içerisinde barındıran bir taksi şoförünü, bir memuru, bir anneyi, bir aşığı ve hatta bir başka tasarımcıyı her zaman hesaba katar.

Tasarımcı herşeyi hesap etmek zorunda olan adamdır. Yaşadığı coğrafyayı iyi tanır ve insanların sosyal yaşamları ile ilgili genel bilgiye ve sosyal reflekslere hakimdir. Gördüğünüz gibi şairlerle ortak yanlarından bahsettiğimiz bir tasarımcı, aynı zamanda iyi bir sosyologdur da.

Bir kültür ve sanat şehri olan ve çoğu insanca dünyanın en büyük açıkhava müzesi olarak varsayılan Viyana’da 12 yıl yaşadım. Bununla beraber dünyanın birçok ülkesini ve şehrini dolaşma şansım oldu.

Gezdiğim ülkelerde bulunduğum yerin tarihi ve kültürel dokularının yanısıra, mesleki algılarımdan olsa gerek, sürekli reklam panoları, afişler, markalar ve tasarımları gözlemledim. Gözlemlerim sonucunda gördüğüm tek bir doğru vardı…

Tasarım Dünya’da ve Türkiye’de tek bir hedef üzerine yoğunlaşıyor;

Müşteri…

Yani hedef kitlenin en doğru biçimde anlayacağı çizgiler, şekiller, resimler ve sloganlar topluluğu doğru bir tasarım olgusunu oluşturmaktadır. Her insanın algısı aynı tasarımlara aynı tepkileri vermiyor tabiki, yaşadığı coğrafyanın vermiş olduğu kültürel kodların etkisi içinde bir marketing planlaması yapıyor.

Türkiye’de yapılan bir tasarım Rusya’nın soğuk ikliminde aynı etkiyi vermiyor. Ya da Afrika’nın çöl sıcağında bir ufo görseli dikkat çekmiyor. Hawai’de kullandığınız bir imge, Afganistan topraklarında ters tepebiliyor.

Şimdi sen neredeysen, orayı yaşa, o coğrafyayı, o kültürü ve o insanı tasarla.

 

Yazar : Yusuf DURSUN

Facebookda Paylaş

Diğer Tasarım Konuları